Tee itse kuva-CV

Mitä kirjoitat

1. Laita otsikoksi joko Ansioluettelo tai CV ja oma nimesi.

2. CV:ssä pitäisi hahmottua selkeästi seuraavat kokonaisuudet:

 • henkilö- ja yhteystiedot
  nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Syntymäajan voit myös mainita, jos haluat.
 • koulutus
  Nämä tiedot kerrotaan käänteisessä aikajärjestyksessä, siis viimeisin koulutus ensin ja sitten toiseksi viimeisin jne. Koulutuksen kohdalla tulee mainita oppilaitos, tutkintovuosi ja tutkinnon nimi. Lyhyt kuvaus opintojen sisällöstä auttaa hahmottamaan mitä tutkinto käytännössä sisältää.
 • työkokemus
  Kuten koulutus, myös työkokemus kerrotaan käänteisessä aikajärjestyksessä eli viimeisimmästä taaksepäin. Mainitse työpaikan nimi, tittelisi/tehtävänimikkeesi ja ajankohta kuukauden tarkkuudella. Pelkkä titteli ei kerro työnkuvastasi tarpeeksi. Kerro lyhyesti konkreettisista työtehtävistäsi ja vastuualueista, joita sinulla oli.
 • kielitaito
  Arvioi oma kielitaitosi esim. asteikolla alkeet, tyydyttävä, hyvä ja erinomainen. Tarvittaessa voit eritellä suullisen ja kirjallisen osaamisesi tason.
 • atk-osaaminen
  Kerro mitä ohjelmia, käyttöjärjestelmiä tai ohjelmointikieliä osaat käyttää. Voit myös ilmoittaa osaamistasosi esim. alkeet, hyvä, erinomainen -asteikolla.
 • luottamustoimet
  Jos olet aktiivisesti mukana esim. järjestötoiminnassa ja sinulla on siellä luottamustehtäviä, listaa niitä tehtäviä tähän.
 • harrastukset
  Harrastukset kertovat myös persoonastasi. Jos sinulla on vähän työkokemusta, voit miettiä mitä hyötyä harrastuksistasi olisi työelämässä. Esimerkiksi jalkapallo kehittää sosiaalisia taitoja ja maalaus visuaalista silmää.
 • suosittelijat
  Kaksi suosittelijaa riittää. Mainitse heidän nimensä, tittelinsä, työpaikkansa ja yhteystietonsa. Muista kysyä heidän suostumuksensa.

Miten kuvaat

 • Valitse siistit vaatteet, ”kuin olisit työhaastatteluun menossa”. Paidan on hyvä olla yksivärinen, jotta se ei vie huomiota kasvoistasi. Mustaa paitaa kannattaa välttää, sillä se saa sinut näyttämään kalpealta ja väsyneeltä. Raidalliset vaatteet saatavat kuvaa näytöltä katsottaessa ”vilistä silmissä”, vältä siis raidallista vaatetusta.
 • Pidä huolta, että hiuksesi ovat siistit ja kammatut. Siisti yleisilme on tärkeää!
 • Pyri ilmeikkyyteen ja positiiviseen yleisvaikutelmaan. Hymy antaa sinusta positiivisen kuvan. Jos hymyileminen tuntuu vaikealta, ota kasvoillesi mahdollisimman neutraali ilme. Jos sinulla on huono päivä, jätä kuvan ottaminen seuraavaan päivään, sillä huonotuulisuus näkyy ihmisen kasvoilta.
 • Kuvaa henkilö mieluiten yksiväristä, vaaleaa taustaa vasten.
 • Tarkista, että horisontti on suorassa (jos sellainen kuvassa näkyy) ja vältä taustalla näkyviä vinoja linjoja.
 • Kiinnitä huomiota valaisuun. Valokuvat tulee ottaa hyvin valaistussa paikassa, mielellään neutraalia ja yksiväristä taustaa vasten. Huolehdi, että kuvaan ei tule suuria, tummia varjoja. Tummat varjot on helpoin välttää käyttämällä kahta valoa, jos se vain on mahdollista. Paljas seinä toimii hyvänä taustana, joka ei vie huomiota sinusta.
 • Kuvaa mieluiten ilman salamaa, jos valoa vain on riittävästi. Pehmeä luonnonvalo (esim. ikkunasta lankeava valo, kuvattavan kasvot hieman ikkunaa kohti) antaa paljon miellyttävämmän valaistuksen kuin kova salama. Henkilökuvaa ei kannata ottaa vastavaloon, sillä kasvot jäävät varjoon.
 • Kiinnitä huomiota kuvan luonnollisiin sävyihin, ts. katso ettei kuvasta tulee liian keltainen tai liian sininen värisävyltään.
 • Tarkenna kuva henkilön kasvoihin/silmiin. CV:n kuvassa tärkein elementti on kasvot ja niiden ilme. Varmista, että kuvattavan silmiin tulee riittävästi valoa ja tarkista, että kuvasta tulee riittävän terävä. Jalustaa käyttämällä vältyt kuvan tärähtämiseltä.
 • Mieti kuvakoko (lähikuva/kokokuva). Ota sekä pysty- että vaakakuvia erilaisilla rajauksilla, lähempää ja kauempaa. Perinteisesti CV:n kuva on rajattu rintakehästä poikki ja henkilö on joko kuvan keskellä tai katseen suunnassa on enemmän tilaa. Voit kokeilla myös poikkeavia kuvakulmia ja rajauksia. Kokovartalokuva saattaa olla myös hyvä, kunhan kasvot ovat tunnistettavissa. Älä kuitenkaan katkaise raajoja taipeista, vaan niiden alapuolelta.
 • Hartialinja voi olla hieman sivuttain kameraan nähden, mutta käännä kasvot kameraa kohti.
 • Ota paljon kuvia! Jätä ympärillesi kunnolla tyhjää tilaa jo kuvaa ottaessasi. Voit vielä jälkikäteen rajata ottamiasi kuvia haluamallasi tavalla. ”Tyhjälle alueelle” voit myöhemmin liittää CV:si tekstin niin, että kuva-CV:stäsi tulee tasapainoinen ja selkeä kokonaisuus, kuin yksi suuri kuva.

Miten valaiset

Jos käytössäsi on vain yksi valolähde aseta se suoraan eteesi kameran lähelle, jotta kasvosi ovat tasaisesti valaistut. Kattovalon käyttäminen ainoana valona ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä se luo tumman varjon leukasi alle. Voit käyttää valona esimerkiksi työvaloasi. Ohessa on esimerkki miten valaisu kannattaa tehdä, jos käytössäsi on yksi valolähde.

Kokeile kuinka kaukana valosta sinun kannattaa olla. Mitä lähempänä valoa olet, sitä voimakkaammat varjot valo luo. Asetu niin, että valo valaisee kasvosi kunnolla, mutta ei luo voimakkaita varjoja.

Jos käytössäsi on kaksi valolähdettä, laita toinen valo kameran vasemmalle puolelle ja toinen oikealle. Aseta valot hieman kasvojasi korkeammalle niin, että valo tulee n. 45 asteen kulmassa yläviistosta. Alla on esimerkki mistä näet minne valot tulee suurin piirtein sijoittaa. Kahdella valolla valaisu vaatii myös kokeiluja, joten muuta valojen paikkaa ja vaihtele omaa etäisyyttäsi kamerasta parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tavoite on, että kasvosi ovat hyvin valaistut ilman tummia varjoja.

Tekstien asettelu

Ohjeistuksen alussa on listattu mitä tietoja ansioluetteloon laitetaan. Oikeat tekstit eivät riitä, pääasioiden pitää myös hahmottua lukijalle nopeasti ja selkeästi. Näiden ohjeiden avulla nopeutat CV:si lukijaa hahmottamaan osaamisesi:

  • Kirjoita oma nimesi ja sanat ”Ansioluettelo” tai ”CV” isommalla tekstikoolla, sillä ne ovat CV:si otsikko.
  • Käytä selkeästi luettavaa kirjasinta. Sellaisia ovat esimerkiksi Arial, Calibri, Times New Roman ja Verdana.
  • Käytä väliotsikoissa (työkokemus, koulutus…) hieman pienempää kirjasinkokoa kuin nimesi kohdalla. Väliotsikoiden suurempi fonttikoko auttaa jakamaan CV:si sisällön selkeisiin osuuksiin. Voit myös lihavoida väliotsikot.
  • Sisennä tekstiä harkitusti.
  • Voit käyttää ranskalaisia viivoja esimerkiksi listatessasi luottamustoimiasi. Listaustakin tulee käyttää hyvällä harkinnalla.
  • Tekstiä voi tyylitellä myös vinoilla kirjaimilla.
  • Tarkista, että rivit ja rivivälit ovat tasaiset ja tietyt asiat on aseteltu samalle linjalle (jos osaat käyttää sarkaimia, samaan linjaan asettelu onnistuu niillä hyvin). Tämä tekee CV:stäsi huolitellumman näköisen.
  • Alapuolella on kaksi esimerkkikuvaa, joista näet kuinka lihavoidut väliotsikot, kirjasinkoko ja tasainen riviväli vaikuttavat CV:n ulkoasuun.

Tee näin:

Yllä oleva esimerkki on selkeä.
Koulutus, työkokemus, kielitaito ja atk-taidot ovat omina kokonaisuuksinaan ja niiden sisältö on aseteltu samaan pystysuoraan linjaan. Työ- ja koulutuspaikkojen tekstien lihavointi helpottaa nostamaan eri paikat paremmin näkyviin, varsinkin, kun CV:tä silmäillään nopeasti.

Älä tee näin:

Tässä esimerkissä ansioluettelon sisältö ei ole huoliteltu tai jäsennelty selkeisiin kokonaisuuksiin. Pääasiat eivät hahmotu massasta. Rivit ovat epätasaisia eikä väliotsikoita ole korostettu edes kirjasinkokoa muuttamalla. Ero ensimmäiseen esimerkkiin on huomattava.

Tässä muutamia esimerkkejä miten voisit tekstin ja kuvan sommitella yhteen.
Jos osaat käyttää PowerPoint-ohjelmaa, tekstien ja kuvan muokkaaminen yhteen onnistuu näppärämmin kuin Word-ohjelmalla. Kaikista parhaiten siinä onnistut, jos käytössäsi on joku graafiseen suunnitteluun tai taittamiseen tarkoitettu ohjelma esim. InDesign ja osaat sitä käyttää. Kun olet tyytyväinen tekstin ja kuvan asetteluun, voit lopuksi tallentaa tiedoston pdf-muotoon, sillä usein työhakemukset ja CV:t toivotaan lähetettäväksi tässä muodossa.

Lopuksi muuta valokuvasi kokoa ja kokeile minkä kokoisena kuvasi näyttää hyvältä CV:ssä. Kuvasi on pääroolissa, joten ole rohkea kuvakoon suhteen. Kysy kaveriltasi tai vanhemmaltasi mielipidettä, jos haluat kuulla muiden näkemyksiä ennen lopullisen CV:n lähettämistä.